Berättelser

Berättelser från släkten

Här kan man hitta allt möjligt och omöjligt. Stort och smått...sannolikt och osannolikt


Evert pensionär 1983


1983 pensionerades Evert från armén. Detta uppmärksammades bl a med den här bandinspelningen...

Everts brev till Lars-Erik


Lars-Erik var sjuk större delen av sitt kort liv. Han avled i mars 1964 endast 14 år gammal. En av jularna tvingades Lars-Erik tillbringa på sjukhus. Pappa Evert skrev ett brev till sonen....





Mysteriet med dasset på ängen


Åke är ett av syskonenen Haapaniemi som är oerhört stolt över sitt ursprung (med all rätt) och noga med att berätta sin historia för alla och envar oavsett om man vill lyssna eller inte.


En av historierna handlar om ett dass....


Varje gång Åke, som numera bor i Ludvika, är på besök i barndomstrakterna tvingar han med sig alla som råkar vara i närheten, på en guidad tur till platser som är av intresse för släkten Haapaniemi. En av dessa platser är utedasset som barnen Happaniemi nyttjade när dom bodde på skolhemmet i Övertorneå. Varje gång man körde förbi det berömda dasset berättar Åke om dess historia och vad vi vet har ingen kontrollerat uppgifterna speciellt noga.


Men en dag var det dags...I samband med en biltur passerades det berömda dasset. Vi bestämde oss för att traska dit och kolla dasset lite närmare. Carina parkerar bilen och ut kliver två mycket bestämda män fast beslutna att reda ut saken. Var det verkligen ett dass ?


Med en kamera som enda vapen trampade Hans och Björn ner till dasset...





...med lite god fantasi och med inte allt för kritiska ögon kan man konstatera att det med största säkerhet faktiskt är ett dass eller rättare sagt det har varit ett dass. Om man gläntar på dörren kan man konstatera att det förmodligen var ganska länge sen det användes som dass. Där inne kunde man skönja ett gammalt bilvrak, en rostig harv och allehanda andra bråten.














Vi tvingas erkänna att den här historien inte var en skröna utan ren och skär sanning. Vi ringde till Åke och berättade att vi hade kontrollerat hans historia men....Det är en liten sak som återstår att reda ut....


Det fanns ju en anledning till att vi var tveksamma. Varför stod dasset just där ? Mitt ute på en äng ? 3-4 mil från skolhemmet Övertorneå....inte ens i Norrland har man så långt till dasset.


Vi var ju förstås tvungna att kolla även detta och enda sättet var ju att helt enkelt ställa frågan till källan.....


Åkes reaktion var direkt och utan pardon...."Är ni dumma i huvet ?"


Vad som inte framgick av Åkes historia var att dasset hade köpts av en bonde som hade flyttat det till platsen på ängen.


OK ! Vi ungdomar borde nog ha listat ut hur det låg till så Åkes ifrågasättande av vår intellektuella status var var nog inte helt oberättigad. Inte ens i Norrland traskar man flera mil för att gå på dass....


 


Carina, Hans och Björn


Sven Ingvar i Vätterbygden


Sven var yngst i en syskonskara på sju barn, fem pojkar och två flickor. Modern hette Alma Viktoria Lundgren, född 1882 i Helleberg, Västra Ed församling (Edsbruk) och fadern hette Axel Hugo Andersson född 1879 i Tryserum, strax söder om Valdemarsvik.

Mellan Edsbruk och Tryserum är det ca 5 mil, ett inte helt oansenlig avstånd i slutet på 1800-talet. Idag tillryggalägger man sträcken på drygt en halvtimme. Mesta delen av resan går idag på E22.


Alma Viktoria, som så många andra eller snarare de flesta flickor på den tiden, arbetade som piga. Det innebar att man relativt ofta bytte arbetsgivare och därmed flyttade mellan gårdar och församlingar. Almas situation var inte annorlunda. Hon arbetade bl a på Hagaborg, Baldersborg i Ukna församling och i Sten, Loftahammar församling.

I Sten träffade hon drängen Axel och snart föddes första barnet Gustaf Alvar (1905-1983).

Flytten mellan gårdarna fortsatte. Familjen levde och arbetade bl a på Winö, Åkerholm, Utrike, Ekhult och hamnade till slut i Forserum, Lofta församling i nordöstra delen av Kalmar Län. Nu  hade familjen vuxit. Den bestod  av sju personer. Förutom mor och far och förstfödde sonen Gustaf Alvar hade ytterligare fyra barn kommit till världen. Axel Börje (1908-1994), Märta Elisabet (1910-1969), Ingrid Margareta (1912-1986), och Tore Henrik (1916-1976).

I Forserum blev familjen kvar fram till pappa Axels död 1935. Han avled i lunginflammation.

Efter faderns död flyttade mamma Alma vidare. Nu bestod familjen av moder och de tre yngsta sönerna Tore Henrik (1916-1976), Erik Gunnar (född 1923) och Sven (1926-1981). Övriga syskon hade sen tidigare lämnat fadershuset och bildat egna familjer.

Alma Viktoria avled 17 maj 1944 i Hägg, Lofta församling endast 62 år gammal.

Yngste sonen Sven hamnade så småningom i Norrahammar. Hur och varför han hamnade just där vet vi inte men vi kan gissa att det handlade om jakten på arbete.

Sven avled i januari 1981 och ligger begravd på Skogskyrkogården i Jönköping.

Svens morfar hette Gustaf Larsson Lundgren (1858-1942) och han var äldre bror till Everts farfar Emil (1864-1940).

Sven och Evert är således sysslingar.

När Hilma var sjuk


Vid ett tillfälle när Hilma sjuk blev Emil tvungen att ta hand om även hustruns sysslor. Det innebar bland annat att mjölka kon Bonakorva. Kossan kände inte igen den som försökte mjölka henne och släppte helt enkelt inte till spenarna. Hur skulle det problemet lösas? Kon måste ju mjölkas. Då kom Hilma på den lysande idén att Emil skulle ta på sig hennes huckle och rock. Sagt och gjort. Emil tog på sig plaggen och minsann, nu gick Bonakorva med på att mjölkas....


En fantastistk historia som vi har fått återberättad av sönerna.

Kalle Haapaniemi



Kalle Haapaniemi var Astas farbror, äldre bror till pappa Emil, född i Kuivakangas 25 februari 1891. Han levde och verkade i Jänkisjärvi tillsammans med hustrun Anna Teresia.


Kalle gjorde sig känd som duktig och efterfrågad skomakare. Flottarna i bygden sökte sig gärna till Kalles skomakeri för att få sina stövlar tillverkade eller lagade inför den kommande flottningssäsongen. Eftersom det var mycket att göra veckorna före flottningssäsongen tvingades Kalle använda sig av någon form av kö-system.

Förutom "först till kvarn"-principen gav Kalle familjefäder företräde.

Kalle avled 19 mars 1967.


I boken Skogarnas folk - Berättelser från Tornedalen av Emil Mäkipiha finns bl a berättelser om Kalle och hans liv.


Med tillstånd av förlaget Barents Publisher och Bengt Pohjanen publicerar vi här ett avsnitt ur boken.

Ett stort tack till Bengt och förlaget.


Pappas brev till Lars-Erik en jul i mitten av 1950-talet


Lars-Erik var sjuk större delen av sitt liv och tillbringade stora delar på sjukhus i Göteborg, till och med vissa jular. Det här brevet skickade pappa Evert med mamma Asta till Lars-Erik en jul, förmodligen i mitten av 1950-talet.


Lars-Erik avled 1965, två månader innan han skulle fylla 15år